CLICK HERE!

CeRAiiii....

pas buka puasa td kwn aku kol..
dia kata dia dah fail cerai taklid...
(betul ke sebutan ni..?)
sian kwn aku tu...muda2 lagi dah nak cerai...

dia citer kat aku kalau nak buka fail cerai,
peguam charge RM5k..MINIMUM!!

BIAR BETUL???

takkan nak cerai pun nak guna duit??
aku ingt, kawin je perabih duit....
rupe2nye CERAI PUN PERABIH DUIT..

ishhh..ishh...ishh...

kalau tau la macam ni...baik tak yah kawin kan??

aku tau dia sedih, tp aku pun tak tau nak tolg camner...

dia cuma mintak aku temankan g mahkamah nnt...
aku bgtau kwn aku tu, aku boleh tolg yg tu cuma kena bgtau awal...
sian kan??
aku harap perkara macam ni tak jd kat diri aku,
adik2 aku, keluarga aku dan uols...


p/s: miSs siv...ade bg akak juadah berbuka puasa??aku nak kena round ni...kalau food aku suka...bg resipi tak mohhh...aku ni malas masak..makan rajin...hehhe...
(tulisan nota ni kena kecik je sbb nnt jatuh saham akak...hehhehe.....)


salam sayang

DaliaLiyana


utk semua kwn2....

26 comments:

Faisal Admar said...

dengar macam ni lagi la takut nak kawen :(

ber_uwang said...

itu la unik nya malaysia.. ada Uwang semua bole jadi

DaliaLiyana said...

tau takpe....tp tak semua perkahwinan tu tak ok...jgn takot la...ni jadikan sempadan je.. (aku pun takot sebenanrnye..tp kena cool la kan??)

<< s| tED| >> said...

cerai 'taklik'.. :)

minta di jauhkan dengan ahli keluarga kita..
pernikahan kita harapkan biarlah sekali dalam seumur hidup.. bertemu dengan kemanisan biarlah maut sahaja yang memisahkan.. :)

Cikgu Adham said...

slm...

walaubagaimana pun Islam membenarkan penceraian ada sebabnya... munking rakan anda ada sebab tertentu kan... sehingga memudaratkannya...

sebelum khwin, ustaz2 dan imam2 selalu nasihatkan kita agar bersedia... especially dgn ilmu agama... ilmu agama ni bukan yang dimaksudkan "pengetahuan agama' yg kita jawab dlm exam spm atau PMR..

tetapi ilmu agama itu bermaksud pengetahuan agama yg menjadi amalan seharian...barulah dita'rifkan sbg ilmu.. kalau setakat tahu, tp tak amal... itu hanya pengetahuan shj namanya...

insyaAllah... sebaik-baik kita merancang, Allah yang menentukan segalanya... barangkali apa yang kita rasa pedih utk kita lalui itu, sebenarnya baik utk kita.. ada hikmah tersendiri

ibu_umairah said...

alamak takut........tak nak le jadi macm itu!!!!!

sharamli said...

xpe la...dah mmg xde j0d0h k0t...kita xtw rumahtangga dy0rang cmna

NuR said...

ciannyer kat kawan dalia
kita tak tau ape yg jadi sebenarnya kat dia..
tapi yelah..
dah nama pun jodoh
tapi tak boleh berserah pada tu semata
kena usaha..
kan?

kita doakan yg terbaik buat kawan dalia tu..
mungkin ada sbb nape benda ni jadi
dan ada hikmah di sebalik peristiwa ni

selamat berpuasa dalia..
=)

miSs siv said...

yes!!
akak terkena..juadah itu adelah tag~
=p

da sampai situ je jodoh diorg kan kak..
huhuhu
takut la nak kawen~
=p

miss GAZA said...

alahai cerai..
ALLAH tak suka tu..


camat berposa yah akak!
ramadhan kareem..

Uncle Lee said...

Hello Dalia, sometimes the saying, 'first the engagement ring, then the wedding ring....then the suffering' does come true.
But more weddings, marriages outlast those that don't.

But it is sad when love turns to hate and money....
You keep well and stay easy. Have a pleasant week, Lee.

sis_nita said...

erk! hmmm.. tui ke kena rm5k.. dah siasat bebetul ke..? try tanyerr sesapa yang lebih arif.. ke cari info kat tenet dulu ke.. hmmm..

AISHALIFE-LINE said...

Di pikir berulang-ulang dulu lah kalau ingin cerai.

anak laut said...

salam...Dl,

Firman Allah swt di surah An Nisa' ayat 19,

"Pergaulilah isterimu dengan baik, sekiranya kamu benci kepada mereka, boleh jadi ada yang kamu benci itu Tuhan akan menjadikan kebaikan yang banyak padanya"

Dari Ibnu Umar r.a dari Nabi Muhammad saw beliau bersabda yang bermaksud,


" Perbuatan halal yang dimurkai Allah ialah talak"

Riwayat Abu Daud dan Hakim


Allah jelas memberikan kita penjelasan bahawa perceraian merupakan suatu perkara yang paling dibenci oleh Allah swt. Agama Islam tidak mengalakkan umatnya bercerai berai, kerana ia akan mengakibatkan implikasi yang negatif kepada pasangan itu sendiri, anak-anak, keluarga mahupun masyarakat amnya.


Amanah dan tanggungjawab ini hanya dapat dilaksanakan oleh kedua pasangan suami isteri dengan baik dan sempurna, jika keduanya menjadikan dasar ikatan atau perjanjian yang suci ini dengan bersumberkan iman dan taqwa kepada Allah swt. Selagi kedua pasangan ini menjadikan sumber pegangan mereka berpandukan dengan ajaran Islam, Insya Allah tujuan dan matlamat perkahwinan yang didambakan akan berkekalan hingga ke akhir hayat mereka.

DL, mana boleh cakap tak mahu kawin..tak baik tu..tak mahu kwin bermakna tidak mahu merasai segala rahmat dan kenikmatan yang tuhan berikan kepada manusia..

-anaklaut-

Framestone said...

boleh je... xde block2 pun sape2... cuma dah xleh komen kat blogspot je.. coz semua dah di pindahkan ke blog terbaru bro

www.broframestone.com
rajin2 la update link ek...leh dtg selalu ke blog bro

julietchun said...

membina mengambil masa meruntuh sekelip mata, moga kawan itu tabah dgn apa yg berlaku.

Jard The Great said...

kak.. jgn lupa isi borang muna.. ehehehe

CINTAMANISZ Lite said...

Tu ler..dah kawen tu jaga laa betul2 ikatan tu. Perkahwinan ni sgt besar maknanya. Bukan utk perhubungan seks aje ye..

Kawen masa umur muda ke..masa dah berusia sket ke..tp bila dah kawen tu..kena laa berpikiran matang...

Jadi..kepada yg bujang dan dara tu..jgn laa takut nak kawen.

sue said...

cian kat kawan dalia 2...
So klu nak kawen make sure taula tanggung jawp msg2...n bertlak ansur 2 penting..takut jd benda mcm nilah!!!!!

SwEeTFoResT said...

erm..siankan...hope x jadi kat sweet...

mawar_berduri said...

rase nya elok la fikir panjang sebelum kahwin dan fikir lagi panjang..panjang...panjang ...bile nak bercerai ....

Faizal Nizam said...

memang ada sesetengah peguam yang mengena "charge service" yang mahal..

maka memang perlu survey sikit kalau nak khidmat lawyer.

tambah2 sekarang ni lawyer bersepah2.. yang dah establish.. yang baru naik.. yang bakal jadi..

ermm.. budak2 fakulti saya...

Salam Sejahtera

Framestone said...

lupa nk bgtau... bile cerai menjadi kes mahkamah mmg cam nie... nk kne byr itu nie

cuba bercerai cara baik... xde perlukan peguam ke ape.. cuma akan memperbincangkan hak pembahagian harta pencarian n anak tggungan je

qayzarien said...

mane ade bende kat dunia ni free...ape2 pun xperlu la bercerai berai...bincang elok2 sume...

Bro_mie said...

taklid = ikutan, kurang tepat......ta'liq lebih betul, maksudnya talak bersyarat :)

tu la pasal....bila libatkan peguam, bayaran tentulah mahal, tapi kene juga sebab macam yg framestone kata tu....mlibatkn pembahagian harta dan hak pnjagaan

so, jagalah rumahtangga, kalau dah tak ada jodoh, brpisahlah secara baik....masa kita ambik2 jer....antarpun biarla baik juga...ye tak?

en_me said...

itu pakai peguam professional kan.. kalo xnak perabih duit, kena ada tolak ansur, ikhlas dr dua dua pihak, cerai cara aman.. ghitewww